НЕМА ВИШЕ - «НИСМО НАДЛЕЖНИ»
19.07.2013

Наша визија развоја општинске Управе је да осим функције административног сервиса локалне заједнице, имамо и улогу партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема локалне заједнице, посебно на унапређењу живота у свим њеним сегментима - рекао је Бобан Џунић, председник општине Палилула у Нишу.Отварењем ''Канцеларије за брзе одговоре'' обезбедићемо савремену размену информација која ће се вршти на тај начин што ће заинтересовани грађани подносити захтеве на шалтеру Услужног центра-Управе Градске општине Палиула, али и путем електронске поште и телефона. По пријему захтева, овлашћена лица Управе, из ''Канцеларије за брзе одговоре'', контактираће надлежне службе,  установе и предузећа у граду и округу. Поднети захтеви грађана обрађиваће се у року од 48 сати, док ће подносиоци захтева добијати повратну информацију у року од три дана-изјавио је председник општине Бобан Џунић.  

И поред тога што градске општине у Нишу немају статус јединица локалне самоуправе а самим тим и овлашћења која има град, у комуникацији са грађанима, из новоосноване канцеларије у општини Палилула неће се чути већ устаљена фраза службеника – „нисмо надлежни“. Одговор по захтеву грађана биће у предвиђеном року обезбеђен.

Општина Палилула је прва градска општина у Нишу која је у раду Управе општине увела систем менаџмента квалитета ИСО стандард 9001:2008 и покренула пилот пројекат ''ИНФО 48''. Прошле године извршили смо ресертификацију захтева и продужили систем менаџмента квалитета ИСО стандард 9001:2008. Преузели смо обавезе да рад наше Управе буде још ефикаснији- каже Марија Брајдић, начелница општинске Управе.

Акционим програмом развоја општине за 2012-2016, планирано је да се активности у овој области унапређују. „Одлагање решавања комуналних проблема, пребацивање надлежности са једне службе, предузећа, организације на другу и ћутање администрације највећи су проблеми у раду локалних самоуправа. Овакав начин рада, додаје председник Џунић, ствара незадовољство грађана, као и осећај немогућности да се промени тренутна ситуација. Са друге стране, сами грађани немају довољно информација и знања о начину, надлежностима и прописима по којима послују одређене општинске-градске службе или предузећа. Уочили смо потребу да о овим појединостима наши грађани буду упознати и обавештени али и упућени на инстититуцију која је надлежна за решавање њиховог проблема. То се посебно односи, каже Бобан Џунић, на надлежности из области рада комуналних служби и општинских органа. 

Како се чуло на конференцији за новинаре, која је одржана у седишту општине Палилула, сви потенцијале Општине у овој години биће усмерени на изради и реализацији нових пројеката, у циљу решавања проблема грађана, њиховог запошљавања, постизању потпуног задовољства корисника услуга–грађана Палилуле и приближавању стандардима ЕУ. Градска општина Палилула је организација локалне самоуправе која је конципирана према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него као и партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема локалне заједнице, као и унапређењу живота у свим њеним сегментима.

а реализацију наше визије развоја, од четири главна развојна приоритета (инфраструктура, животна средина, економски развој, друштвени развој), које треба да припремимо и спроведемо у наредних 5 година, како бисмо побољшали услове за живот и рад свих наших грађана, важну улогу има друштвени развој, посебно унапређење друштвених услуга и бриге за све грађане општине. Отварањем ''Канцеларије за брзе одговоре'' при Управи Градске општине Палилула, практично остварујемо један од постављених стратешких циљева из нашег Акционог плана развоја општине. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)